Az alkusz

A biztosítási alkusz független társaság. Sajátos szerepet tölt be a szerződő és a biztosító között. Feladata az, hogy segítse a biztosítást igénylőt kockázatainak feltérképezésében, a szerződéses lehetőségek közötti tájékozódásban, a megfelelő biztosítótársaság alkalmas módozatainak keretében, illetve kár esetén segítse a károsultat, lépjen fel jogos kárigénye érvényesítésében.
A biztosítási alkusz nem a biztosító képviselője, nem a biztosító megbízásából jár el, hanem a biztosítási védelmet igénylő szerződő fél érdekében fejt ki biztosításszakmai tevékenységet.
 
Több biztosítónál rendelkezésre álló azonos, vagy hasonló biztosítási feltételeket rögzítő módozat esetén a biztosítási alkusz feladata az előnyösebb szerződési lehetőség kiválasztása a szerződő javára.
Miért éri meg biztosítási alkuszt igénybe venni a biztosítások megkötésénél?
 
A biztosítás alkuszi tevékenység önálló szakma, mely nagy segítséget jelent a biztosítást igénylőknek. E segítség mindenki számára hasznosul, akinek közvetlen érdeke, hogy:
 

  • a szerződő (biztosított) érdekei előnyösebben realizálódjanak, mintha a biztosítót közvetlenül keresné meg.
  • az alkusz segítségével mentesüljön attól a jelentős időráfordítástól, mely a számára kínálkozó biztosítási lehetőségek felkutatásával és azok tanulmányozására fordítódna,
  • a biztosítás díjköltségei az alkuszi közreműködés igénybevételével nem válnak magasabbá, sőt a gyakorlatban a szakszerű közreműködés jelentős megtakarításához is segítheti a megbízót.

 
 
Felügyeleti szerv:
Magyar Nemzeti Bank
Cím: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.
Központi levélcím: H-1534 Budapest BKKP Postafiók: 777.
Központi telefon: (36-1) 4899-100
Központi fax: (36-1) 4899-102
Webcím: http://felugyelet.mnb.hu

< Vissza